Makt - process självporträtt

Här är ett par taskiga bilder på mitt självporträtt jag arbetat med.
Vet ej om det är klart, eller om jag ska jobba lite till på det ... ska känna efter.




Kommentarer

  1. Vad spännande vändning i din process. Vad kul att du har hittat nya sätt och infallsvinklar för att ta dig an uppgiften och tematiken. Tycker det är riktigt spännande tankar som du för fram i ditt blogginlägg ”MAKT - Nya idéer..” med frågor kring hur en tar sig an maktlösheten inför framtiden och allt det som den för med sig. Det är som att du undersöker maktens motsats (= maktlösheten). Vad händer när vi inte har makt? Och sedan människans olika sätt att trots det gripa efter olika halmstrån för att kunna greppa och förklara det som händer. Nämen, alltså jag tycker detta är väldigt intressant och ska bli kul att se var ditt arbete tar för form. Du är frågande till ifall du borde avgränsa ditt område lite. Tänker att det kan vara värdefullt att inte stänga dörrar men kanske ändå ta ett aktivt beslut att landa i en frågeställning/ett tema och börja jobba utifrån det. Känns spontant som att du finner det lite extra intressant att jobba just med det spirituella samt kanske även koppla ihop det med symbolik, vilket du hade tankar om i början. Tänker på det här porträttet (förövrigt supersnyggt!!) som du gjort där du har med ögat och ev. en gloria, där dessa faktiskt är symboler och har använt på olika sätt för att föra fram olika budskap. Så även om du inte rent jobbar med att utforska symbolik så har du vävt in det på ett intressant sätt i det här arbetet som du nu gjort som tagit en lite annan vändning. Men jag tänker att ta fasta på detta och se sedan om du känner att du vill väva in fler av de aspekter kring maktlöshet som du radade upp. Det kan ibland vara skönt att ha en liten plan i alla fall och ringa in det en ska göra, även fast processen inte behöver avgränsas bara för det. Slog mig dock helt plötsligt att du kan ju faktisk också välja att göra ett självporträtt för varje sätt du funderat kring att en skulle kunna hantera maktlösheten. Men gör som du känner att du själv finner intressant. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tror att den här nya inriktingen kommer underlätta rapportskrivandet, jag tänker att stress, maktlöshet och oro inför framtiden är lättare att hitta underlag kring och jag tror att det blir en smidigare övergång till skolan! När det kommer till att avgränsa temat tycker jag att du har en välformulerad tematik att utgå ifrån så jag tänker att det egentligen bara är att hitta en mer konkret koppling till skolan. Du tar upp lite olika överlevnadsstrategier för maktlösheten inför sitt eget öde, och tidigare var du inne på att ge dig själv makt genom hur du framställer dig själv, jag tänker att de idéerna går att smälta samman om du vill skriva om identitetsskapande, typ vem är jag och vad är min plats i världen, vem ska jag bli osv, tänker att det också går att koppla till spiritualitet. När jag ser din målning känner jag spontant att den uttrycker ganska mycket lugn och kontroll, att du har makt över ditt eget öde.

    En annan ingång för rapporten skulle kunna vara hur ungdomar upplever stress inför framtiden, att förväntas veta vad man vill jobba med när man är 15-16, vilka betyg man behöver för att komma in på den och den utbildningen osv. Om du vill fokusera på spiritualitet och att på något sätt lägga sitt öde i någon högre makts händer skulle ju det kunna gå att koppla till relationen elev och lärare/skola. Här skulle man ju också kunna gå in mer på ett samhällsperspektiv och saker som klass, föräldrars utbildningsnivå och liknande, olika faktorer som spelar in på möjligheter och/eller upplevelsen av vilka möjligheter vi har att påverka vår framtid. Här finns det ju i alla fall mycket forskning och litteratur att hämta, även om det kanske inte är riktigt den inriktningen du vill utforska så kan det kanske ge lite inspiration!

    Det är ju inte panikbråttom med en färdigformulerad frågeställning än men jag tänker det kan vara en bra ide att börja kika på litteratur kring ditt tema och se om du fastnar för något speciellt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar